od 18+

KARCINOM PROSTATE

Karcinom prostate je drugi najčešće dijagnostikovan karcinom među muškom populacijom.

Prevencija ili rano otkrivanje karcinoma prostate je apsolutni prioritet u svakodnevnom radu urologa. 

SIMPTOMI

 • Problemi sa mokrenjem
 • Smanjen mlaz mokrenja
 • Krv u urinu
 • Krv u spermi
 • Bolovi u kostima
 • Gubljenje telesne težine 
 • Erektilna disfunkcija

Svi navedeni simptomi nisu specifični za karcinom prostate.

Vrlo je važno biti svjestan da svaki muškarac preko 50 godina života treba jednom godišnje da uradi nalaz iz krvi :  PSA – prostata specifični antigen i pregled urologa takođe se svakom muškarcu koji ima porodično optrećenje ( otac ili brat) karcinomom prostate  sa navršenih 45 godina savjetuje da započne sa redovnim godišnjim kontrolama.

Sastavni dio pregleda je digitalno ( prstom) opipavanje prostate tkz. "rektalni tuše". Na osnovu nalaza rektalnog tušea i nalaza PSA odlučuje se o daljem ispitvanju. 

Dostupno i pouzdano ispitivanje je ultrazvučno snimanje transrektalnom sondom, TRUS tj uvođenje ultrazvučne sonde u rektum i pregled prostate. Pomoću navedene sonde se rade i biopsije prostate kod pacijenata kod kojih se procijeni da je takva procedura potrebna. Sama procedra se nakon adekvatne pripreme izvodi u uslovima lokalne infiltracione anestezije

LIJEČENJE 

Na osnovu ph nalaza, imidžing nalaza, godina života pacijenta  i lokalnog fizikalnog nalaza donosi se odluka o liječenju karcinoma prostate.

Moguće je aktivno praćenje pacijenta / active surveliance.../, hiruško - radikalno liječenje - radikalna prostatektomija otvorenim ili laparaskopskim pristupom, zračenje i druge metode.

Za laparoskopsku radikalnu prostatektomiju (LRP), hirurg ubacuje posebne dugačke instrumente kroz nekoliko malih rezova na trbušnom zidu kako bi uklonio prostatu. Jedan od instrumenata ima malu video kameru na kraju, koja omogućava hirurgu da vidi unutrašnjost tijela.

Laparoskopska prostatektomija ima  prednosti u odnosu na otvorenu radikalnu prostatektomiju:

 • uključujući manje gubitka krvi i bolova
 •  kraći boravak u bolnici (obično ne više od jednog dana)
 •  brže vrijeme oporavka 
 •  kateter će morati da ostane u bešici kraće vreme.

Iako su potrebne još dugoročne studije za poređenje neželjenih efekata i šanse za recidiv između otvorene prostatektomije i LRP-a, čini se da uspjeh bilo kog postupka uglavnom određuje iskustvo i vještina hirurga.

image9 Karcinom Prostate - Dr Zejnilović, Dnevna bolnica i Laboratorija

* položaj portova/ mjesta za ulazak instrumenata / 

image8 Karcinom Prostate - Dr Zejnilović, Dnevna bolnica i Laboratorija

* postoperativni izgled nakon laparaskopske radikalne prostatektomije 


VAŽNO!!!

Svake godine u Evropi se 17 novembra organizuje poseban program Evrospkog udruženja urologa sa ciljem podizanja svijesti ljudi o značaju ranog otkrivanja karcinoma prostate! 

https://epad.uroweb.org/

Na navedenoj web adresi su navedene dodatne korisne informacije za pacijente od strane Evropske Asocijacije Urologa  

https://patients.uroweb.org/cancers/prostate-cancer/

NAPOMENA : Objašnjenje procedure ne uzima u obzir Vašu individualnu medicinsku situaciju!  Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa zdravljem,zakažite Vaš pregled. Nijedna informacija ne može zamijeniti  lični razgovor sa ljekarom!


Štampa   El. pošta