od 18+

PCNL (perkutana nefrolitolapaksija holmium laserom)

PCNL je minimalno invazivna, endoskopska metoda liječenja kamena u bubregu. 

Sprovodi se u slučajevima kada je kamen veličine 2 cm i većiMetoda se smatra se zlatnim standardom među hirurškim procedurama u liječenju masivne kalkuloze bubrega.

PCNL se izvodi u uslovima opšte anestezije. Pod kontrolom ultrazvuka kreira se pristup do kamena u bubregu kroz rez u predelu slabine veličine 1cm

Po formiranju radnog kanala optičkim instrumentom (nefroskopom) se sagledava unutrašnjost bubrega i identifikuje kamen. Dodatno unapređenje je korišćenje minimalno invazivnog pristupa bubregu na koži i tkivu bubrega uz korišćenje Holmium lasera  tkz. mini PCNL procedura.

Korišćenjem ENERGIJE LASERA kamen se usitnjava i u potpunosti uklanja. Postoje i drugačiji pristupi bubregu "preko kože" i korišćenjem drugih izvora eneregije razbijanja kamena ali svaki od njih nanosi VEĆU traumu koži i slojevima do bubrega a posebno plemenitnom tkivu bubrega

Tako da je JAKO VAŽNO adekvatno se informisati koja se energija i pristup koristi jer tkivo bubrega kod masivne - koraliformne kalkuloze već trpi stalno oštećenje time što kamen ispunjava sve šupljine bubrega!  

NAPOMENA : Objašnjenje procedure  ne uzima u obzir Vašu individualnu medicinsku situaciju!  Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa zdravljem,zakažite Vaš pregled. Nijedna informacija ne može zamijeniti  lični razgovor sa ljekarom!


Štampa   El. pošta