Kompletan genitalni status

Pregledi u ginekologiji

Kvalitet i količina informacija koje pruža ultrazvučni pregled male karlice čine ultrazvuk najvažnijom dijagnostičkom metodom bez koje se savremena ginekologija više ne može zamisliti. Metoda se pokazala jednostavnom, bezbednom i klinički važnom i sigurnom. Može se ponavljati onoliko puta koliko smatramo neophodnim, a da to ni na koji način ne ugrozi pacijentkinju. Pregled se može izvesti preko stomaka ili vaginalnim putem u zavisnosti od indikacija koje su uslovile pregled.

Ultrazvučni pregled omogućava:

Detaljno i merljivo (objektivno ) ispitivanje anatomije organa male karlice žene, pre svega materice i jajnika;
Dijagnostiku tumora jajnika i materice;
Ispitivanje uzroka neplodnosti
Praćenje rasta folikula i sluzokože materice;
Ispitivanje prohodnosti jajovoda (sonohisterosalpingografija) – HyCoSy
Zapaljenski procesi u maloj karlici;
Praćenje efekata propisane terapije;
Interventni ultrazvuk – punkcija cističnih tvorevina
GINEKOLOŠKI PREGLED

Ginekološki pregled nazivamo još i bimanuelni pregled. Njime ginekolog stiče uvid u stanje unutrašnjih genitalnih organa žene – vagine, materice, jajovoda, jajnika. Prilikom ovog pregleda često se uzimaju i brisevi sa grlića materice, kako bi se uradile bakteriološke i virusološke analize, kao i analize na prisustvo gljivica. Na ovaj način se mogu otkriti infekcije koje kasnije mogu dovesti do nekih drugih bolesti i steriliteta.

KOLPOSKOPIJA

Kolposkopski pregled bi trebalo da se uradi jednom godišnje, počevši od momenta stupanja u seksualne odnose ili od 18. godine života. U toku ovog pregleda ginekolog posmatra grlić materice, vaginu i vulvu pod raznim uveličavanjima, sistemom optičkih sočiva, uz veštački izvor svetlosti. Kolposkopija je jednostavna i bezbolna, a odvija se u tri faze: u prvoj fazi lekar posmatra grlić materice, u drugoj sledi premazivanje sa 3% sirćetnom kiselinom, a na kraju je premazivanje Lugolovim rastvorom. Kolposkopija i citologija (PAPANICOLAU test) su primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva otkrivaju prekanceroze i rani karcinom grlića materice. Ponekad je potrebno, radi što tačnijeg postavljanja dijagnoze, ovaj pregled upotpuniti i biopsijom grlića materice i frakcioniranom kiretažom. Materijal dobijen ovim intervencijama se na histopatološki pregled.

PAPA TEST
Papa test

Citološki (Papanikolau) pregled je mikroskopski pregled ćelija koje se dobijaju brisevima sa i iz grlića matrice. Služi za otkrivanje premalignih i malignih promena, tako da je veoma važno da se uradi najmanje jednom godišnje. Papanikolau kvalifikacija ima pet grupa. i to su: I i II grupa kojom su obuhvaćene normalne ćelije, III grupa su abnormalne ćelije, IV grupa su maligne ćelije u manjem broju, dok V grupa predstavlja brojne maligne ćelije.

ULTRAZVUK DOJKE

Ultrazvuk dojki je bezbolna dijagnostička metoda kojom lekar posmatra tkivo dojke, i kojim se može otkriti eventualno postojanje patoloških promena što pojednostavluje i olakšava njihovo lečenje. Ovaj pregled uz redovne mesečne samokontrole dojki poželjno je da se radi jednom godišnje. Pri najmanjoj sumnji na opipanu čvrstu promenu u dojkama (čvorić) treba konsultovati ginekologa ili onkologa koji će izvršiti pregled i otkloniti sumnju na postojanje zloćudne promene u dojkama. Osim ultrazvučnog pregleda, kao dopuna dijagnostike, može se uraditi i mamografija. Mamografija je pregled koji se obavezno savetuje jednom godišnje ženama nakon 45 godine. U zavisnosti od nalaza, lekar donosi odluku o daljem intenzitetu pregleda.

Post Media Link

admin