od 18+

FIMOZE, PARAFIMOZE

Šta je fimoza?

Fimoza je nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića penisa.

Glavić penisa prekriven je tkivom zvanim prepucijum. Kožica je obično opuštena i lako se klizi preko glansa penisa. Nekada se dešava da je kožica pretijesna. Dolazi do zatvaranja  preko glavića i onemogućava se  prevlačenje.

image1 Fimoze, parafimoze - Dr Zejnilović, Dnevna bolnica i Laboratorija

Fimoza ili priraslice ?

Potrebno je praviti razliku između fimoze i priraslica.Kod priraslica dio tkiva prepucijuma, ostaje vezano za glavić.Priraslice se lako uklanjanju pri redovnoj higijeni i prevlačenju kožice preko glansa. Ponekada je potrebno uraditi intervenciju od strane urologa ukoliko postoji potpuna zalijepljenost na nekim mjestima.

image3 Fimoze, parafimoze - Dr Zejnilović, Dnevna bolnica i Laboratorija

Kada se javiti urologu?

Crvenilo, bol ili otok prepucijuma

"Baloniranje" prepucijama tokom akta  mokrenja

Nemogućnost potpunog povlačenja kožice do 3 godine ili više

Upale glavića penisa

Kako se liječi fimoza?

Lokalni steroidna krema  za fimozu bez ožiljaka

Hirurško uklanjanje prepucijuma  (obrezivanje)

Odluka da li je je moguće riješiti problem pomoću lokalne sterodine kreme ili je potrebno hiruško liječenje zavisi od lokalnog fiziklanog nalaza posebno ukoliko postoje  ožiljci od ranijih povreda, infekcija, kožnih  bolesti ili šećerne bolesti kada je potrebno obrezivanje. 

Da li se fimoza javlja samo kod djece ili kod odraslih? 

Veći broj slučajeva fimoze se riješi prije adolescencije, ukoliko se ne riješi može postati ozbiljan problem kod odraslih muškaraca posebno kod onih koji su oboljeli od šećerne bolesti te je potrebno uraditi obrezivanje.

* Ukoliko kod vašeg djeteta ili ste odrasla osoba prepoznajete neki od navedih simptoma zakažite Vaš pregled.  

NAPOMENA : Objašnjenje procedure  ne uzima u obzir Vašu individualnu medicinsku situaciju!  Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa zdravljem,zakažite Vaš pregled. Nijedna informacija ne može zamijeniti  lični razgovor sa ljekarom!

PARAFIMOZA 

Parafimoza je HITNO stanje koja se može dogoditi samo kod neobrezanih dječaka i odraslih muškaraca.Kožica se povuče iza glavića penisa i zaglavi se (slika 4). Ne može se vratiti u normalan položaj. Dolazi do otoka glavića penisa i prepucija. Stanje zahtijeva hitnu intervenciju jer u nekim situacijama može dovesti do odumiranja tkiva ukoliko dugo traje a nakon kasnog rješavanja  dolazi  do strukturnih promjena penisa.

image2 Fimoze, parafimoze - Dr Zejnilović, Dnevna bolnica i Laboratorija

Simptomi:

  • Oticanje na vrhu penisa kada se kožica povuče unazad
  • Bol penisa
  • Nemogućnost prevlačenja kožice natrag preko glavića penisa
  • Promjena boje na vrhu penisa (koža je tamnocrvena ili plavkasta)

VAŽNO:

Ako mislite da vaše dijete ima parafimozu,ili ste odrasla osoba koja je prepoznala simptome odmah se obratite urologu!

NAPOMENA: Objašnjenje procedure  ne uzima u obzir Vašu individualnu medicinsku situaciju!  Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa zdravljem,zakažite Vaš pregled. Nijedna informacija ne može zamijeniti  lični razgovor sa ljekarom!
Štampa   El. pošta