Litotripsija kamena u uretri,bešici i uretru

Litotripsija, litolaplaksija, jedna je od minimalno invazivnih metoda u interventnoj urologiji koja se zasniva na primena ultrazvuka u razbijanju kamena u bubregu i mokraćovodu. Kako kamen u bubrežnom sistemu, veći od 10 mm, i neko kamenje u prečniku 5 do 10 mm, neće spontano proći kroz mokraćne kanale, za njihovo uklanjanje iz organizma potrebna je neka od uroloških intervencija. Urolozima je danas na raspolaganju više opcija za uklanjanje kamena iz mokraćnog sistema, među kojima se sve više primenjuje litotripsija (u 95-98% slučajeva).[1] Njena prednost je i u tome što se lakše odstranjuju recidivni kamenci, kao i kamenci različitog hemijskog sastava. Ovo je posebno značajno kada je u pitanju kamen u bubregu kod bolesnika sa jednim bubregom.[2]

Litotripsija se može izvesti pomoću uređaja sa udarnim talasima a (engl. ESWL-Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy), ili pomoću uređaja sa fokusiranim energetskim piezoelektričnim konvertorom.

ESVL uređaj poseduje generator udarnih mehaničkih talasa i smešten je u jednom fokusu eliptičnog ultrazvučnog ogledala, dok se kamen (unutar bubrega ili mokraćnih kanala) smešta u drugo žarište. Samo ciljanje obavlja se specijalnim rendgenskim uređajem i sistemom za nišanjenje. Da bi se kamen razbio potrebno je u generatoru aparata stvoriti, stotinu do više hiljada ultrazvučnih impulsa.

Drugi tip aparat poseduje veliku energiju i u fokusu (širine 3 mm) stvara intenzitet snage reda veličine 5 MW/cm² u trajanju od 0,1 µs do 1 µs. U fokus se ponovo smešta kamen i u oko 85% isti se uklanja tokom jedne desetominutne seanse.

Post Media Link

admin