Pregled pod spekululom

Ginekološki pregled u užem smislu sastoji se iz tri dela:

1.      Inspekcija

·         posmatranje spoljašnjih genitalnih organa uz palpaciju (opipavanje) eventualno uočenih promena

2.      Pregled pod spekulumomvaginalni-pregled

·         nežno se u vaginu uvodi instrument (spekulum) koji omogućava da ginekolog pogleda kako izgledaju zidovi vagine i grlić materice.

3.      Bimanuelni pregled

·         ginekolog uvodi svoja dva prsta jedne ruke u vaginu, a vrhovima prstiju druge ruke nežno pritiska trbušni zid iznad stidne kosti – u predelu materice i oba jajnika. Na ovaj način moguće je opipati promene na materici (npr. uvećanu matericu, pa čak i razlog uvećanja – trudnoća, miomi itd.), kao i na jajnicima (upale, tumori).

Ultrazvučni pregled je idealna dopuna ginekološkog pregleda. Ovo je razlog zbog čega se, uz klasičan ginekološki pregled, ultrazvuk organa male karlice smatra za standardni postupak prilikom posete ginekologu.

Ultrazvučni pregled  je praktično obavezan, ukoliko se na osnovu ginekološkog pregleda posumnja na neku promenu unutrašnjih genitalnih organa.

Kod nevinih devojaka, umesto ginekološkog pregleda, radi se rektalni pregled. U ovim slučajevima obavezan je i ultrazvuk organa male karlice, koji može da se uradi preko prednjeg trbušnog zida, ili rektalno (što se preporučuje).

Post Media Link

admin