TRUS (pregled prostate kroz rektum)

Šta je prostata?

Prostata je žlezda koju imaju samo muškarci. Proizvodi semenu tečnost koja nosi spermatozoide i kroz nju prolazi početak mokraćne cevi. Nalazi se u maloj karlici, ispred mokraćne bešike.

Kada je prostata uvećana?

Normalna veličina prostate do 20.godine je 10-12 ml (do 15 gr), a posle 20. godine života njena normalna veličina je 25 ml (oko 25 – 30 gr). Rektalnim digitalnim pregledom ima oblik i veličinu kestena. Uvećana prostata(hiperplazija prostate) ima veće vrednosti od navedenih.

Šta je uroflowmetrija?

To je merenje protoka mokraće. Presudno ispitivanje koje odredjuje da li muškarac treba da se leči zbog problema sa mokrenjem koja stvara prostata, u prvom redu zbog uvećane prostate. Meri se maksimalan i prosečan broj mililitara mokraće koje pacijent izmokri u jedinici vremena,u sekundi. Odredjuje se i izmokrena količina mokraće,koja mora biti preko 150 ml, da bi merenje bilo validno. Zapis sadrži i vreme trajanja akta mokrenja. Na kraju se odredjuje i PVR količina zaostale mokraće. Normalan protok je preko 15 ml/s.

Šta je PVR ili RU?

PVR je eng. post voided residuum. RU je rezidualni urin. Sinonimi koji predstavljaju još jedan važan parametar u ispitivanju problema prostate, tj poremećaja mokrenja. Nakon mokrenja, ultrazvučnim merenjem se odredjuje količina mokraće zaostala u mokraćnoj bešici. Preko 150-200ml je razlog da se uradi operacija uvećane prostate.

Kako se leči otežano mokrenje ili potpun prekid pražnjenja prepune mokraćne bešike?

Koriste se lekovi – alfa blokeri olakšavaju mokrenje(Flosin, Betamslal), hormonski lekovi prekidaju rast prostate(Zerlon, Dutasterid,Proscar). Operacija bez reza tzv. transuretralna resekcija prostate-TURP. Skida se uvećani deo prostate i olakšava se mokrenje.

Zašto se mora kontrolisati prostata i nakon operacije uvećane prostate?

TURP ili stara klasična operacija PTV olakšavaju mokrenje ,ali se i dalje zadržava značajan deo prostate. U njemu može nastati rak (carcinoma) prostate i nakon opisane operacije.

Šta je PSA?

Skraćenica za prostata specifični antigen. To je protein koji stvara prostata. Odličan tumorski marker koji otkriva sumnju na postojanje tumora, raka prostate.

Koja je uvećana vrednost PSA?

Vrednost PSA se tumači u odnosu na starost muškarca. Veličina prostate, infekcija prostate, operacija, pregled, seksualni odnos sa ejakulacijom mogu promeniti vrednost PSA. Granične vrednosti su: Kod osoba starosti do 50 godina — normalno je da PSA bude 0 do 2.5 ng/mL. Do 60 godina, normalno je do 3,5 ng / ml. Muškarci starosti do 70 godina imaju normalan PSA ako je on do 4,5 ng/ml. Kod starijih od 70 godina života , 6,5 ng/ml. je gornja granica normalne vrednosti za PSA.

Kada i kako treba kontrolisati prostatu?

Obavezan je godišnji urološki pregled muškaraca posle 50 godina starosti. Popunjava se upitnik o simptomima mokrenja-IPPS. Odredjuju se PSA, uroflowmetrijski parametri. Radi se ultrazvučni pregled uroloških organa i rektalni digitalni pregled prostate. Kod muškaraca gde su muški bliski srodnici bolovali od raka prostate, kontrole kreću već od 40-45 godina starosti.

Šta je TRUS biopsija prostate?

Uzimanje 12 komada, isečaka prostate zbog patohistološke analize. Sumnja se na rak prostate kad je povišen PSA ili sumnjiv pregled prostate. Izvodi se kroz rektum, obično u opštoj anesteziji. Ultrazvučno se odredjuju mesta sa kojih se specijalnim pištoljem i iglom uzimaju tanki dugački uzorci i šalju urološkom patologu na mikroskopski pregled.

Šta je rak prostate?

Zloćudni, maligni tumor prostate( karcinom prostate), koji zahvata deo prostate ili celu prostatu. Može da se probije kroz kapsulu prostate, ali i da ode u limfne žlezde, kosti tela ili druge organe.

Post Media Link

admin